Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesBlog
Hoe onderhoud je messing kranen ofwel Messing natuur zonder een beschermlaag op het messing?
Hoe onderhoud je messing kranen ofwel Messing natuur zonder een beschermlaag op het messing?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Natuurlijk messing

Natuurlijk messing verandert na verloop van tijd van kleur door de oxidatie van het oppervlak. Dit proces heet patina en kan messing een mooie, antieke uitstraling geven. Als je de originele messingkleur wilt behouden, moet je je kraan regelmatig schoonmaken en onderhouden.

Zuurstof komt in contact met het messing oppervlak, wat leidt tot een chemische reactie. Dit vormt een dun laagje koperoxide op het oppervlak, wat resulteert in de karakteristieke aanslag of patina die zich na verloop van tijd ontwikkelt. Hoewel geoxideerd messing er niet altijd zo mooi uitziet als in zijn oorspronkelijke staat, zorgt dit oxidatieproces ervoor dat het messing een beschermende laag krijgt die verdere corrosie of schade voorkomt.

Verschillende factoren dragen bij aan het dof worden van messing. Omgevingsfactoren, zoals een hoge luchtvochtigheid en blootstelling aan vervuilende stoffen, versnellen het oxidatieproces. Daarnaast kan direct contact met stoffen zoals oliën, zuren of zwavelhoudende verbindingen, die vaak aanwezig zijn in onze dagelijkse omgeving, de vorming van aanslag versnellen. Zelfs de natuurlijke oliën van onze huid kunnen, wanneer ze op messing oppervlakken terechtkomen, bijdragen aan het donkerder worden.

Geoxideerd messing kan verschillende verschijningsvormen aannemen, afhankelijk van de mate van oxidatie en omgevingsfactoren. Hier volgen enkele veelvoorkomende kenmerken:

  • Aanslag: In eerste instantie ontwikkelt messing een donkere laag die aanslag wordt genoemd. Dit kan variëren van zwart tot bruin of groen. Aanslag vormt zich vaak ongelijkmatig, waardoor er interessante patronen op het oppervlak ontstaan.

  • Patina: Na verloop van tijd kan de aanslag uitharden en stabieler worden. Sommige mensen laten dit patina opzettelijk op messing voorwerpen zitten voor decoratieve doeleinden. Het voegt karakter en diepte toe aan het metaal.

  • Kleurverschuiving: De oorspronkelijke goudgele tint van messing verandert geleidelijk. Het kan donkerder worden, of blauw- of groentinten aannemen door de koperoxidelaag.

  • Textuur: Geoxideerd messing voelt anders aan dan gepolijst messing. Het is minder glad en kan een enigszins ruwe of korrelige textuur hebben.

Onthoud dat het uiterlijk van geoxideerd messing varieert door factoren als vochtigheid, blootstelling aan chemicaliën en behandeling. Regelmatig schoonmaken kan de oorspronkelijke glans behouden, maar het doffe en verouderde uiterlijk van natuurlijk messing is geen defect en valt niet onder de garantie. Dit is meer een effect van dit materiaal en het uiterlijk hangt af van hoe vaak en op welke manier je het onderhoudt.

________________________________________

Messing schoonmaken

Makkelijke en effectieve manieren om messing schoon te maken

1. Gebruik een microvezeldoekje

Begin met het schoonmaken van messing met heet zeepwater en een microvezeldoekje. Microvezeldoeken bestaan uit heel veel kleine vezels die er goed in slagen om kleine deeltjes op te vangen en te verwijderen.Ze zijn ook ongelooflijk zacht en zacht, dus ze zullen geen krassen maken op je koperen voorwerp.Dompel het doekje in het water en schrob alle oppervlakken. Gebruik daarna een schone tandenborstel om alle kieren aan te pakken.Spoel af met warm water en droog grondig.

2. Met ketchup

Voor hardnekkiger vlekken op messing kun je ketchup proberen. Ketchup bevat zure ingrediënten, zoals tomaten en azijn, die reageren met messing aanslag en helpen om het op te lossen.Je kunt om dezelfde reden ook tomatenpuree en tomatensaus gebruiken. Wrijf gewoon een dun laagje ketchup op het messing, laat het ongeveer een uur zitten om zijn magie te laten werken en maak het stuk vervolgens schoon met een microvezeldoek en heet zeepwater.

3. Met een pasta van azijn, zout en bloem

Een andere manier om messing schoon te maken is door een pasta te maken van ½ theelepel zout, ½ theelepel bloem en ½ kopje witte azijn. Het zuur van de azijn lost aanslag op, terwijl het zout met zijn zacht schurende textuur hardnekkige vlekken kan verwijderen.Ondertussen houdt de bloem alles bij elkaar om een pasta te vormen die gemakkelijk te bewerken is.Breng de pasta aan op het messing en laat het maximaal een uur zitten. Spoel het af met warm water en boen het droog met een microvezeldoek.

4. Met citroensap

Een andere effectieve, natuurlijke reinigingscombinatie voor messing is zout en citroen. Het zuur van citroen in combinatie met de zacht schurende textuur van zout lost vuil en aanslag op en schrobt het vervolgens weg.Zo doe je dat:

  • Snijd een citroen doormidden en verwijder de pitjes.o Bestrijk de doorgesneden helft van de citroen met een dun laagje keukenzout voordat je de citroen over het koper wrijft.

  • Nadat je het hele oppervlak bedekt hebt, laat je de oplossing maximaal een uur zitten.

  • Spoel het voorwerp af met warm water en droog en poets het met een microvezeldoek.

5. Schrobben met tandpasta

Tandpasta bevat milde schuurmiddelen, zoals zuiveringszout of gehydrateerde silica, die kunnen helpen om hardnekkige messingvlekken af te breken. Voor deze methode hoef je alleen maar een kleine hoeveelheid tandpasta op een microvezeldoekje te spuiten en vervolgens met het doekje langs alle oppervlakken te vegen. Vervolgens kun je een tandenborstel gebruiken om kleine kieren te schrobben en daarna afspoelen met warm zeepwater.

6. Met citroen en zuiveringszout of wijnsteenbakpoeder

Net als tandpasta zijn zuiveringszout en wijnsteenbakpoeder milde schuurmiddelen waarmee je hardnekkige vlekken op messing kunt aanpakken.Je kunt beide voor deze methode gebruiken.Meet om te beginnen 1 theelepel zuiveringszout of wijnsteen af en combineer dit met 2 theelepels citroensap.Meng het tot het een pasta vormt.Gebruik een microvezeldoek om de pasta op alle oppervlakken aan te brengen voordat je het afspoelt met warm zeepwater.

FAQs

V: Roest messing?

- Nee, messing roest niet.Om te kunnen roesten moet een metaal ijzer bevatten, dat met water en zuurstof reageert tot roest.Messing bestaat voornamelijk uit zink en koper. Als er wat ijzer in zit, is dat niet genoeg om roest te vormen.

V: Hoe voorkom je dat messing dof wordt? Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat messing dof wordt en zijn glans behoudt:

  • Raak messing voorwerpen niet vaak aan - de olie van je handen kan leiden tot aanslag

  • Bewaar messing niet in vochtige of vochtgevoelige ruimtes

  • Maak je messing regelmatig schoon met een microvezeldoek en warm water- Gebruik nooit agressieve chemicaliën of sterk schurende schoonmaakmiddelen

  • Breng een dun laagje lijnzaadolie of minerale olie aan op schoon messing met een microvezeldoek om het te laten glanzen

Was dit een antwoord op uw vraag?